COMPUS DE
Monica Dona
3.7.2024

Preschimbarea permisului auto - când este necesară și de ce documente ai nevoie

Preschimbarea permisului de conducere este necesară în diverse situații, cum ar fi expirarea acestuia, deteriorarea sau pierderea originalului, schimbarea numelui în urma căsătoriei sau necesitatea obținerii unui duplicat. Procedura de preschimbare a permisului auto este reglementată de legislația românească, mai precis de ordinul MAI 123/2013, care stabilește documentele necesare și condițiile care trebuie îndeplinite pentru a primi noul permis. În continuare, vei afla informațiile necesare pentru a face preschimbarea permisului auto și o serie de sfaturi utile pentru a obține documentul cât mai rapid posibil, pentru tine sau pentru angajații tăi.

Acte necesare pentru schimbarea permisului auto

Pentru eliberarea noului permis auto, trebuie să prezinți o listă de documente. În vederea asigurării acceptării dosarului tău, este necesar să te prezinți la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) cu dosarul complet, care sa conțină toate actele necesare pentru preschimbare.

Așadar, asigură-te că ai următoarele documente atunci când depui dosarul:

  • cartea de identitate originală + o copie după aceasta;
  • o cerere-tip, care va putea fi completată la fața locului;
  • dovada că ai plătit taxa de eliberare a permisului;
  • fișa medicală;
  • vechiul permis de conducere (mai puțin în cazul în care a fost furat sau pierdut).

Dacă permisul tău a expirat, trebuie să parcurgi un drum și să plătești o taxă de eliberare pentru a-l preschimba. În plus, va trebui să acoperi și costurile pentru realizarea fișei medicale și pentru fotografiile și copiile documentelor. 

Dacă dorești să îți preschimbi permisul de conducere, trebuie să ții cont că va fi necesar și să obții o fișă medicală, deoarece valabilitatea acesteia a expirat și este necesară o nouă verificare medicală. Această fișă trebuie să ateste faptul că ești apt să conduci vehiculele menționate în permis. Dacă soliciți un duplicat al permisului, fișa medicală nu va fi necesară.

De asemenea, îți va fi necesar și vechiul permis de conducere, cu excepția situațiilor în care acesta a fost furat sau pierdut.

Nu în ultimul rând, dacă permisul tău de conducere a fost anulat ca urmare a unei infracțiuni care a fost dezincriminată între timp, va fi necesar să prezinți toate documentele de mai sus, precum și decizia de dezincriminare. În acest caz, nu va mai fi nevoie să susții niciun examen.

Permisul de conducere se eliberează într-o perioadă maximă de 30 de zile de la depunerea dosarului, cu câteva excepții, care pot fi consultate pe site-ul Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări.

Schimbarea permisului auto - când este necesară

Ca să eviți problemele cu legea, trebuie să îți preschimbi permisul cu cel mult două luni înainte de expirarea acestuia. Este important să te asiguri că nu conduci cu un permis expirat, deoarece, în caz contrar, riști să primești amenzi de până la 1.160 de lei (580 de lei în 15 zile lucrătoare). De asemenea, dacă permisul tău a expirat, nu vei fi autorizat să conduci în afara țării.

În general, orice permis emis într-un stat membru al UE va fi acceptat în toate celelalte țări membre, iar dreptul tău sau al angajaților tăi de a conduce autovehicule nu va fi afectat în nicio țară, indiferent că este vorba despre autoturismele firmei sau de autoturisme aflate în leasing operațional.

Prin urmare, ai grijă ca tu și echipa ta să aveți permise de conducere valabile și să aveți dosarele pregătite la timp în cazul preschimbării acestora, pentru a evita amenzi sau sancțiuni.

Sursa foto: Unsplash.com

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.