Orice mașină, pentru a circula pe drumurile publice, trebuie mai întâi înmatriculată. Cum această procedură poate dura mai mult timp, pentru a putea utiliza vehiculul, se poate solicita de la autoritățile competente o autorizație de circulație provizorie.
Dacă ești posesorul unei mașini în leasing noi, care nu a fost încă înmatriculată, pentru a obține acest act, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi și să le faci.
Citește în continuare și află cum trebuie să procedezi când îți este necesară o autorizație provizorie de circulație.
Cuprins
Conform art. 15, alin. (1) din Ordinul nr. 1501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor, “până la înmatriculare, serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor competente autorizează provizoriu circulația autovehiculelor și a remorcilor neînmatriculate”.Așadar, autorizația de circulație provizorie este documentul emis de o autoritate a statului care îți permite să circuli cu mașina până la înmatricularea acesteia.Este important de reținut că această autorizație este valabilă și dă dreptul titularului de a circula excluiv pe teritoriul României. Este important de mentionat si faptul ca în perioada în care circulația se realizează în baza autorizației provizirii, rovigneta nu este necesară - acest lucru deoarece rovigneta se emite în baza numărului de înmatriculare permanent.
Dacă mașinile de care dispui sunt luate în folosință în baza unui contract de leasing, este important să te îndrepți către locator, deoarece atât procedura de obținere, cât și documentele necesare, pot diferi în cazul mașinilor deținute de societățile de leasing.Astfel, legislația permite societăților de leasing, care dispun de o anumită capacitate și care încheie un anumit număr mediu de contracte pe lună, să obțină autorizații provizorii de circulație în alb, pe care le va completa ulterior cu numele titularului de contract care va utiliza mașina respectivă. De regulă emiterea autorizației de circulație provizorie se face la predarea mașinii de către dealerul de unde ai achiziționat vehiculul. Actele necesare în astfel de situații sunt:
Cum utilizatorii de autoturisme luate în leasing nu dispun de aceste documente, aceștia sunt nevoiți să se adreseze locatorului pentru obținerea unei astfel de autorizații.Un lucru foarte important este că fiecare autorizație trebuie să fie însoțită de asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule (RCA).În funcție de prevederile contractuale, polița RCA este încheiată fie de beneficiar în numele societății de leasing, fie direct de către societatea de leasing.
Autorizațiile de circulație provizorie se emit pentru o perioadă de maximum 90 de zile sau pentru perioade mai scurte. Cumulat, o mașină nu poate circula mai mult de 90 de zile în baza unei astfel de autorizații.De asemenea, valabilitatea acesteia nu poate depăși data la care expiră polița RCA. Ca atare, solicitantul autorizației trebuie să fie atent ca asigurarea să nu expire mai devreme decât autorizația.În ceea ce privește termenul de soluționare a cererilor de emitere a acestui tip de autorizație, conform legislației, acesta nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare.În concluzie, dacă ești nerăbdător să pui în funcțiune noile tale mașini luate în leasing, vei avea nevoie de o autorizație de circulație provizorie. Aceasta se obține într-un termen relativ scurt de către proprietarul mașinii și are o valabilitate suficientă pentru a permite îndeplinirea formalităților de înmatriculare a autoturismelor. În cazul mașinilor în leasing operațional aceast demers nu mai este necesar, având în vedere faptul că firma de leasing operațional va pune la dispoziție clienților mașinile cu numere provizorii, iar clienții nu trebuie să facă nimic în acest sens.Sursa foto: Pexels.com
Autorizația se solicită la și se emite de către serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, în a căror rază de competență proprietarii își au domiciliul sau sediul.
Este necesară în vederea circulației pe drumurile publice de pe teritoriul României înainte ca mașina să fie înmatriculată definitiv (aceași procedura se aplică și în cazul vehiculelor importate din alte țări și care se află la prima înmatriculare în România).
Autorizațiile se solicită de către proprietarul mașinii, iar în cazul în care proprietarul este societatea de leasing atunci aceasta va avea grijă ca la livrare mașina să aibă autorizația de circulație provizorie emisă. Așadar, reprezentanții acesteia vor depune actele în vederea obținerii autorizației.