COMPUS DE
Monica Dona
3.4.2024

Avizare daună - care sunt demersurile pe care trebuie să le faci pentru a deschide un dosar de daună și ce trebuie să conțină acesta

Chiar și pentru cei mai experimentați șoferi, traficul este deseori imprevizibil, iar riscul producerii anumitor accidente este întotdeauna prezent atunci când ești la volan. Fie că este vorba de accidente produse ca urmare a condițiilor de vreme nefavorabile sau a unui moment de neatenție la volan, fie că vorbim de accidente produse de terțe părți pe carosabil sau chiar într-o parcare, asupra cărora nu ai niciun fel de control, trebuie să fii întotdeauna pregătit pentru astfel de scenarii, mai ales când conduci o mașină de firmă sau ești un antreprenor care deține o flotă de mașini. În ceea ce privește deschiderea dosarului pentru avizarea sau notificarea daunelor, îți vom prezenta în acest articol principalele informații de care ai nevoie pentru a nu fi luat prin surprindere în momentul în care constați o daună (minoră sau majoră) la autoturismul tău - în cât timp trebuie să faci notificarea, ce acte trebuie să ai la îndemână, dar și cum decurge acest întreg proces în cazul în care autoturismul pe care îl conduci este aflat sub leasing operațional la BusinessLease.

Avizare daună - în ce contexte și la ce perioadă de timp după producerea accidentului se completează dosarul de daună

Conform legislației, dosarul de daună se completează în cazul în care ai luat parte la un accident în trafic, soldat cu daune asupra autoturismului, indiferent de gravitatea lor (majore sau minore) și indiferent dacă ești șoferul vinovat sau păgubit. În urma unui accident soldat doar cu daune ale vehiculului (accidente ușoare, fără victime), ambii șoferi au obligația de a se prezenta la sediul Poliției Rutiere pentru declararea daunelor într-un termen de maximum 24 de ore de la producerea accidentului în situația în care cei doi șoferi implicați nu reușesc să se înțeleagă asupra vinovăției. În cazurile cele mai dese prezentarea la sediul Poliției Rutiere nu mai este necesară în situația în care în accident au fost implicate două autoturisme -în acest caz este suficientă completarea formularului de Constatare Amiabilă acum disponibil pentru completare și în format electronic prin aplicația “Amiabilă”. În cazul în care declararea daunei nu este realizată în acest termen, vei riscasă îți fie reținut permisul auto timp de 30 de zile, indiferent dacă ești sau nu șoferul vinovat.

Dacă autoturismul pe care îl conduci este aflat sub leasing operațional la Business Lease, dauna trebuie să fie raportată către noi respectând termenul de 24 de ore de la producerea evenimentului. Dacă în urma accidentului autoturismul este clasat ca fiind nedeplasabil, Business Lease îți oferă asistență în ceea ce privește transportul acestuia către cel mai apropiat service partener.

Notificare daună - de ceacte ai nevoie pentru a deschide dosarul de daună

În cazul în care autoturismul tău a fost avariat în urma unui accident rutier, este important să deții următoarele documente pentru deschiderea dosarului de daună:

 

●      Formularul de constatate amiabilă completat la locul accidentului împreună cu celălalt șofer implicat sau, în cazul în care nu se poate ajunge la un consens amiabil, documentul deconstatare a accidentului emis de Poliția Rutieră;

●      Permisul de conducere - atât în original, cât și copie;

●      Actul de identitate - atât în original, cât și copie;

●      Fotografii cu autoturismul din toate cele patru unghiuri - este foarte important ca numărul de înmatriculare să fie vizibil - și fotografii cu daunele produse;

●      Copie a poliței RCA sau a poliței CASCO -pentru autoturismele aflate în leasing operațional sub Business Lease, deschiderea dosarului se va realiza pe baza poliței CASCO, iar copia după aceasta nu este necesară. După raportarea daunei către Business Lease, vei afla printr-un SMS atât seria și numărul poliței, cât și perioada sa de valabilitate;

În cazul în care unul dintre aceste documente lipsește, deschiderea dosarului de daună poate fi refuzată de către inspectorul de daună.  

Pentru autoturismele aflate în leasing operațional, documentul de avizare sau notificare a daunei se va completa online, pe site-ul asigurătorului partener. Acesta va conține:

●     seria și numărul poliței auto;

●     seria de șasiu a vehiculului;

●     categoria autoturismului;

●     marca vehiculului;

●     data și ora producerii accidentului.

●     toate cele de mai sus suplimentar față de documentele menționate la punctul anterior și care va fi necesar să fie încărcate în platforma online disponibilă pe site-ul www.businesslease.ro

 

Pentru clienții Business Lease, autoturismul avariat poate fi programat online, prin completarea unui formular, pentru reparațiile aferente la unul dintre centrele service partenere, după deschiderea dosarului de daună. După ce acesta este înregistrat, șoferul păgubit va fi contactat pentru a fi îndrumat către punctul de reparație. Dacă autoturismul a fost clasat ca fiind nedeplasabil în urma daunelor produse, este recomandat să menționezi în formular și unitatea service unde acesta a fost transportat ulterior accidentului.

 

Accidentele auto te pot lua prin surprindere oricând, indiferent de cât de experimentat ești ca șofer. Fie că tu ai fost șoferul vinovat de producerea coliziunii, fie că daunele au fost produse de o parte terță, este important să fii întotdeauna pregătit pentru a soluționa astfel de situații cât mai rapid posibil, evitând astfel potențialele blocaje legale.

 

Sursă foto: Unsplash.com

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.