12.7.2024

Benzină vs Diesel vs GPL - un criteriu important în alegerea mașinii pe care o veți conduce

Alegerea unei mașini înfuncție de combustibilul pe care îl utilizează reprezintă un aspect important pentru că va influența nu doar costurile de operare, ci și impactul pe care mașina îl are asupra mediului înconjurător și performanțele vehiculului. Majoritatea mașinilor funcționează pe benzină, Diesel sau GPL, iar diferențele dintre cele trei tipuri de motorizări nu se rezumă doar la costul combustibilului, ci și la alte aspecte, după cum vom vedea în cele ce urmează.

 

Benzină vs Diesel vs GPL – care sunt principalele diferențe între aceste motorizări?

Dacă aveți în vedere să achiziționați mașini în leasing operațional pentru angajații companiei, cu siguranță unul dintre criteriile de alegere la care vă gândiți intens este tipul de combustibil cu care acestea funcționează. Mașinile cu motor pe benzină sunt cele mai răspândite și reprezintă o alegere bună pentru deplasările urbane. Acestea sunt mai silențioase și mai ușor de manevrat decât cele Diesel, însă consumul de carburant poate fi mai mare.

De cealaltă parte, mașinile cu motor Diesel sunt apreciate pentru consumul redus de carburant, dar pe termen lung implică costuri mai mari cu întreținerea mașinii sau cu diverse lucrări de reparații. Dacă angajații companiei se deplasează zilnic pe distanțe lungi, în afara localității, o astfel de motorizare este indicată. Mașinile care merg cu GPL sunt văzute de multe ori ca o alternativă ecologică la mașinile pe benzină sau Diesel pentru că emit mai puține gaze nocive. Un alt avantaj este costul redus cu carburantul, GPL-ul fiind mult mai ieftin decât benzina sau motorina.

Benzină vs GPL vs Diesel – cel mai mic consum și cele mai mici costuri de întreținere

Consumul de carburant atunci când vine vorba de Diesel vs benzină vs GPL este cu atât mai important cu cât mașinile companiei sunt folosite zilnic. Dacă doriți să aveți costuri mici cu deplasările angajaților, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să alegeți mașini care au un consum mic. Una dintre cele mai mari capcane în care puteți pica este să luați această decizie fără să aveți în vedere condițiile în care vor fi folosite vehiculele. Spre exemplu, poate veți fi tentat de consumul mic pe care mașinile pe motorină îl au, însă dacă angajații se vor deplasa pe distanțe scurte sau în trafic urban, s-ar putea să aveți surpriza ca la finalul lunii, costul cu carburant să fie mai mare decât v-ați aștepta. Mașinile pe benzină au un consum mai mare decât cele pe motorină, însă pot fi mult mai economice în deplasările urbane. În schimb, mașinile pe Diesel au un consum mai mic la distanțe mai lungi, deci sunt ideale pentru călătoriile în afara localității. Costurile cu GPL sunt mai mici, însă performanța mașinii nu este atât de ridicată ca în cazul celorlalte tipuri de motorizări.

Bineînțeles, și performanța este un criteriu important de luat în considerare. Mașinile pe benzină au o eficiență ridicată în regim de turație înaltă și ating performanțe bune la accelerare, în timp ce mașinile pe motorină sunt apreciate pentru eficiența energetică și consumul mic de combustibil la turații joase.

Diferențe există și la capitolul costuri de întreținere, mai ales în cazul mașinilor pe motorină vs benzină:

●       Uleiul folosit – motoarele Diesel au nevoie de o cantitate mai mare de ulei, iar uleiul folosit este de regulă mai scump decât în cazul motoarelor pe benzină, deci pe termen lung, veți avea costuri mai mari,

●       Filtrele de combustibil – sunt mai sensibile în cazul motoarelor Diesel și necesită înlocuire la intervale mult mai regulate,

●       Bujii – mașinile Diesel nu au nevoiede bujii, deci nu vor exista costuri de întreținere legate de înlocuirea sau repararea bujiilor (aceste costuri vor trebui luate în considerare în cazul mașinilor pe benzină),

●       Componente suplimentare – mașinile Diesel pot avea nevoie de componente suplimentare, cum ar fi turbocompresoare, iar înlocuirea lor poate fi costisitoare.

 

Un lucru important de menționat este faptul că nu va trebui să vă stresați cu lucrările de întreținere a mașinilor în momentul în care alegeți serviciile de leasing operațional. Într-o astfel de situație, vei beneficia de servicii complete de întreținere și reparații pentru fiecare vehicul din flota auto achiziționată. Singurele costuri vor rămâne doar cele legate de consumul de combustibil în timpul deplasărilor angajaților.

 

În concluzie, decizia de a opta pentru o mașină cu motorizare pe benzină, Diesel sau GPL poate fi destul de grea. Însă, dacă țineți cont de frecvența de utilizare a mașinii, costul mediu al combustibilului, zona în care veți folosi mașina și obiceiurile de conducere, cu siguranță veți face cea mai bună alegere.

 

Sursă foto: freepik.com

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.