COMPUS DE
Monica Dona
26.8.2024

Categorii de permis auto - care sunt acestea și cum pot fi obținute

Statutul de conducător auto este unul dobândit în urma obținerii unui permis de conducere. Categoriile de permis care există în România sunt multiple, iar fiecare dintre acestea le permite șoferilor să conducă anumite tipuri de autovehicule. Atât pentru persoanele fizice interesate să devină șoferi de autoturisme, camioane sau alte tipuri de vehicule, cât și pentru firmele de transport aflate în căutare de personal calificat, este important să se știe care sunt categoriile de permis auto. În acest articol, poți descoperi ce tipuri de permis auto pot fi obținute în România și care sunt vehiculele care pot fi conduse cu ajutorul fiecăruia dintre ele.

Categorii de permis auto din România

În România, permisul de conducere este documentul oficial prin care se atestă aptitudinile și cunoștințele necesare pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice. Iată care sunt categoriile de permise de conducere în România:

  • Categoria A - A1 permite conducerea motocicletelor cu motoare cu putere maximă de 11 kW, A2 permite conducerea de motociclete cu putere maximă de 35 kW, iar A permite conducerea oricărui tip de motocicletă.

  • Categoria B - carnetul tip B permite conducerea de autoturisme cu masă totală maximă autorizată de până la 3,5 tone și maximum 8 locuri, în afară de cel al șoferului. B1 permite condusul de ATV-uri cu masă totală maximă de 600 kg. BE permite conducerea de ansambluri formate din autovehicule de categoria B și o remorcă cu masă maximă de 750 kg.

  • Categoria C - C1 permite conducerea camioanelor cu masă maximă autorizată între 3,5 și 7,5 tone. C1E permite conducerea unui ansamblu format din autovehicul C1 și remorcă cu masă totală maximă de 750 kg. C permite conducerea de camioane cu masă totală maximă de peste 7,5 tone, iar CE permite conducerea unui ansamblu format dintr-un autovehicul din categoria C și o remorcă cu masă totală mai mare de 750 kg. 

  • Categoria D - D1 este permisul care permite conducerea de autobuze cu o capacitate maximă de 16 locuri pe scaune, în afara conducătorului. D1E permite condusul de ansamblu format din autovehicule D1 și o remorcă cu masă maximă autorizată de 750 kg. D permite conducerea de autobuze cu peste 16 locuri pe scaune, în afara șoferului, iar DE permite condusul unui ansamblu format din autovehicul categoria D și o remorcă cu masă totală de peste 750 kg.

  • Categoria Tr - Tr permite conducerea de tractoare agricole cu viteză maximă de 40 km/h, iar Tr1 permite condusul de tractoare agricole cu viteză maximă între 40 și 60 km/h.

Imagine de Andy Vult pe Unsplash.com

Categorii de permis de conducere - ce implică obținerea fiecărui tip de permis

Atunci când vine vorba de permis auto, categoriile au în comun faptul că obținerea lor presupune îndeplinirea unui set de condiții.

Vârsta minimă pentru categoriile A1 și B1 este 16 ani. Pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E, Tr și Tr1 este 18 ani, iar pentru categoriile C, CE, D1, D1E, D și DE, vârsta minimă este de 21 de ani.

Aptitudinea medicală trebuie dovedită prin avizul eliberat de medici cu expertiză în diverse specializări.

Examenul psihologic trebuie susținut înaintea celui practic. De altfel, examenul psihologic influențează și admiterea la o școală de șoferi.

Cursurile autorizate oferite de școlile de șoferi implică o pregătire teoretică și practică pentru cele două examene necesare în vederea eliberării permisului auto de orice categorie.

Examenele teoretice sunt obligatorii în cazul oricărui tip de permis auto, iar ele diferă în funcție de durată, număr de întrebări și criteriul de promovare. În ceea ce privește examenul practic, și acesta este necesar pentru obținerea oricărui tip de permis de conducere. El se susține în compania unui polițist.

Acestea sunt principalele informații despre categoriile auto de permis și ce implică obținerea lor. Dacă ai o firmă care are nevoie de mașini sau de servicii de management pentru flota auto, BusinessLease.ro este la dispoziția ta. 

Îți oferim autovehicule în regim de leasing operațional și poți accesa și servicii foarte convenabile de închiriere auto. Contactează-ne și putem discuta despre un plan pentru afacerea ta, inclusiv dacă îți trebuie servicii de consultanță auto.

În concluzie, dacă ai nevoie de profesioniști pentru firma ta, care să poată conduce autovehicule din diverse categorii, acum știi care sunt principalele categorii de permis auto necesare și formalitățile care trebuie îndeplinite pentru obținerea lor.

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.