Condusul sportiv - pasiune sau pericol?

Condusul sportiv este un stil centrat pe viteză și performanță maximă. Șoferii care îl practică trebuie să își cunoască foarte bine mașinile și să aibă un control cât mai bun asupra lor. Plăcerea de a conduce poate, și chiar ar trebui, să fie însoțită de responsabilitate, mai ales când vine vorba despre siguranța tuturor pe drumurile publice. 

Condusul sportiv: pe drumurile publice și pe piste

Dacă ar trebui făcută o sinteză a ce înseamnă condusul sportiv, doi termeni ar fi necesari: performanță și viteză. Stilul sportiv nu este un stil de conducere potrivit în trafic, chiar dacă unii șoferi îl mai exersează și așa. 

Se poate vorbi despre condusul sportiv pe drumurile publice sau despre condusul sportiv ca un real hobby, caz în care pistele special amenajate sunt cel mai propice loc, mai ales că acolo se desfășoară și evenimentele de profil, precum competițiile sau ședințele de instruire organizate de companii specializate sau de cluburi auto locale. Indiferent dacă vrei să înveți tehnici noi, să testezi limitele mașinii sau să experimentezi, ai nevoie de un mediu controlat, mai ales în cazul autoturismelor sau flotelor de mașini închiriate prin leasing operațional

Condus sportiv sau agresiv?

Condusul sportiv are o doză de agresivitate în el, dar nu este totuna cu cel agresiv. În primul rând, există o diferență esențială de atitudine: condusul sportiv este orientat spre performanță, în timp ce condusul agresiv implică ostilitate și impulsivitate. 

Un șofer agresiv poate avea viteză peste limitele regulamentare, însă ceea ce îl caracterizează sunt intenția de a intimida sau de a domina în trafic: se apropie extrem de mult de vehiculul din față, se angajează în întreceri nesigure și nu pare că ține cont de siguranța celorlalți participanți la trafic. De aceea, condusul agresiv este cel mai susceptibil să provoace accidente, pentru că stilul ideal de conducere este defensiv: cu multă atenție, distanțe sigure față de celelalte vehicule, încadrat în limitele legale de viteză etc. 

În al doilea rând, condusul sportiv ține mai degrabă de plăcerea de a conduce, de stăpânirea mașinii și de explorarea unor tehnici avansate. Condusul agresiv este centrat pe forță, riscuri nejustificate și utilizarea unor manevre periculoase. Așadar, delimitarea este destul de clară.

Tehnici de condus sportiv

Siguranța este cel mai important aspect în circulația pe drumurile publice, așa că tehnicile de condus sportiv sunt destinate pistelor special amenajate. Desigur, le poți învăța pentru îmbunătățirea aptitudinii de a conduce pe drumurile publice, însă nu sunt destinate utilizării în acest context. 

  1. Pe pistă, frânarea în curbă se poate face prin apăsarea ușoară, progresivă, a pedalei de frână, sau „târziu”: adică în ultimul moment posibil, pentru a reduce timpul de parcurgere și a avea un avantaj în raport cu ceilalți piloți. 
  2. Tehnica liniei de tracțiune implică urmărirea unei linii ideale în timpul virajelor, pentru a maximiza viteza și a reduce timpul de parcurgere a cursei, dar necesită o bună cunoaștere a mașinii și a traseului.
  3. Transferul de mase constă în mutarea greutății mașinii de pe o roată pe alta pentru a obține o manevrabilitate mai bună și este esențial de stăpânit în viraje. 
  4. Schimbarea treptelor de viteză la momentul potrivit este o altă tehnică importantă, ce poate ajuta la menținerea unei viteze mai mari și la reducerea timpului de parcurgere a cursei.

Sfaturi: condus sportiv în siguranță

Cum se conduce sportiv în siguranță? Iată câteva sfaturi de condus sportiv precaut:

  • Siguranța, în condusul sportiv, înseamnă păstrarea unei atitudini defensive, chiar dacă ai foarte multă experiență.
  • Controlul puterii mașinii presupune două componente de bază: capacitatea de a accelera și frâna rapid și schimbarea oportună a vitezei. Practicarea lor este esențială.
  • Asigură-te că mediul în care practici acest stil de condus este propice: nu în trafic, ci în circuite special destinate, drumuri libere sau închise circulației. 
  • Nu în ultimul rând, verifică starea tehnică a autovehiculului: orice neregulă trebuie rezolvată înainte de a porni la drum. 
  • De asemenea, cunoaște-ți mașina: înainte de a-i testa limitele, asigură-te că i le cunoști, că știi cum reacționează la diverse comenzi etc. 

Toate acestea sunt derivate din principiile condusului sportiv, ce țin de respectarea regulilor de circulație și de cunoașterea excelentă a mașinii.  

Condusul sportiv poate fi o experiență plăcută, dacă te pasionează, însă este foarte important să nu pui în pericol nici siguranța ta, nici pe a celorlalți. Exersează tehnicile de îmbunătățire a aptitudinii de a-l practica și condu responsabil pe drumurile publice, bucurându-te de adrenalina stilului de conducere sportiv pe pistele special amenajate. 

Sursă foto: pexels.com

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.