Condusul sportiv este un stil centrat pe viteză și performanță maximă. Șoferii care îl practică trebuie să își cunoască foarte bine mașinile și să aibă un control cât mai bun asupra lor. Plăcerea de a conduce poate, și chiar ar trebui, să fie însoțită de responsabilitate, mai ales când vine vorba despre siguranța tuturor pe drumurile publice.
Dacă ar trebui făcută o sinteză a ce înseamnă condusul sportiv, doi termeni ar fi necesari: performanță și viteză. Stilul sportiv nu este un stil de conducere potrivit în trafic, chiar dacă unii șoferi îl mai exersează și așa.
Se poate vorbi despre condusul sportiv pe drumurile publice sau despre condusul sportiv ca un real hobby, caz în care pistele special amenajate sunt cel mai propice loc, mai ales că acolo se desfășoară și evenimentele de profil, precum competițiile sau ședințele de instruire organizate de companii specializate sau de cluburi auto locale. Indiferent dacă vrei să înveți tehnici noi, să testezi limitele mașinii sau să experimentezi, ai nevoie de un mediu controlat, mai ales în cazul autoturismelor sau flotelor de mașini închiriate prin leasing operațional.
Condusul sportiv are o doză de agresivitate în el, dar nu este totuna cu cel agresiv. În primul rând, există o diferență esențială de atitudine: condusul sportiv este orientat spre performanță, în timp ce condusul agresiv implică ostilitate și impulsivitate.
Un șofer agresiv poate avea viteză peste limitele regulamentare, însă ceea ce îl caracterizează sunt intenția de a intimida sau de a domina în trafic: se apropie extrem de mult de vehiculul din față, se angajează în întreceri nesigure și nu pare că ține cont de siguranța celorlalți participanți la trafic. De aceea, condusul agresiv este cel mai susceptibil să provoace accidente, pentru că stilul ideal de conducere este defensiv: cu multă atenție, distanțe sigure față de celelalte vehicule, încadrat în limitele legale de viteză etc.
În al doilea rând, condusul sportiv ține mai degrabă de plăcerea de a conduce, de stăpânirea mașinii și de explorarea unor tehnici avansate. Condusul agresiv este centrat pe forță, riscuri nejustificate și utilizarea unor manevre periculoase. Așadar, delimitarea este destul de clară.
Siguranța este cel mai important aspect în circulația pe drumurile publice, așa că tehnicile de condus sportiv sunt destinate pistelor special amenajate. Desigur, le poți învăța pentru îmbunătățirea aptitudinii de a conduce pe drumurile publice, însă nu sunt destinate utilizării în acest context.
Cum se conduce sportiv în siguranță? Iată câteva sfaturi de condus sportiv precaut:
Toate acestea sunt derivate din principiile condusului sportiv, ce țin de respectarea regulilor de circulație și de cunoașterea excelentă a mașinii.
Condusul sportiv poate fi o experiență plăcută, dacă te pasionează, însă este foarte important să nu pui în pericol nici siguranța ta, nici pe a celorlalți. Exersează tehnicile de îmbunătățire a aptitudinii de a-l practica și condu responsabil pe drumurile publice, bucurându-te de adrenalina stilului de conducere sportiv pe pistele special amenajate.
Sursă foto: pexels.com