COMPUS DE
Monica Dona
2.7.2024
No items found.

Cuplul motor - ce reprezintă și care este metoda de calcul

Motorul unui autoturism reprezintă cea mai importantă componentă a mașinii. În lipsa motorului, nu este posibilă generarea energiei care transformă o mașină într-o variantă de transport atât de rapidă și fiabilă. Motorul este format din multe componente, iar principiile fizice care îi ghidează funcționarea generează o mulțime de fenomene care merită analizate și înțelese.  Inclusiv dacă analizezi domeniul auto din perspectiva antreprenorului care vrea să găsească cele mai bune mașini pentru firma sa, cuplul motor reprezintă o noțiune pe care este bine să o cunoști. Cu ajutorul informațiilor din acest articol, vei afla ce înseamnă cuplu motor și cum îți poate influența decizia de a alege să iei anumite mașini în leasing operațional sau în regim de închiriere auto pe termen scurt.

Cuplul motor - ce înseamnă și cum se calculează

Cuplul motor - definiție

Cuplul motor reprezintă o mărime fizică a cărei valoare este dată de produsul dintre forța de apăsare și lungimea brațului. La nivelul unui autoturism, cuplul rezultă în urma raportului dintre bielă-manivelă și pistoane. Cuplul sau momentul, așa cum se mai numește, nu trebuie confundat cu puterea motorului, care se calculează prin înmulțirea cuplului cu viteza unghiulară. Puterea se măsoară în cai putere. 

Pentru o mai bună înțelegere a diferenței dintre cuplul motor și puterea motorului, cuplul poate fi definit ca forța necesară pentru ca mașina să poată urca un deal, în vreme ce puterea influențează cât de repede mașina reușește să traverseze dealul respectiv. 

Cuplul motor. Ce este cuplul motor și cum se calculează

Acesta este, pentru cuplul motor, o definiție succintă și foarte clară, iar comparația cu puterea motorului este și ea una sugestivă. În același timp, cu adevărat esențială este formula de calcul a cuplului motor. Iată cum arată aceasta:

Cuplul motor = Forța de apăsare asupra pistoanelor * Lungimea brațului maneton

Forța de apăsare se măsoară în newtoni, în vreme ce lungimea brațului forței se exprimă în metri. În consecință, valoarea cuplului motor se exprimă în Nm, adică newton-metri. Formula de calcul este bazată pe înmulțirea dintre forță și brațul forței, ceea ce înseamnă că mărirea oricăruia dintre cei doi parametri va determina creșterea cuplului.  

2. Cuplu motor - cum diferă în funcție de tipul de motorizare

În cazul motoarelor diesel, cilindrii propulsorului din dotarea lor au o presiune interioară mai ridicată decât în cazul motoarelor pe benzină. Astfel, forța de apăsare în cazul acestor tipuri de motoare va fi una simțitor mai mare. Din acest motiv, cuplul motor în cazul autoturismelor cu motoare Diesel este unul mai ridicat. 

Drept dovadă, motoarele pe motorină sunt utilizate pe majoritatea vehiculelor care au ca obiectiv transportul obiectelor grele. Autovehicule precum tirurile și camioanele au în dotare motoare Diesel, deoarece cuplul acestor motoare le permite să se miște foarte bine și atunci când au de transportat încărcături foarte ridicate. 

Același lucru este valabil și în cazul trenurilor sau al tractoarelor. În cazul mașinilor mici, dacă sunt dotate cu motoare pe motorină, ele vor reuși să mențină o putere constantă indiferent de încărcătură și să facă față cu brio provocărilor întâlnite la drum. Motoarele Diesel dispun de cel puțin un turbocompresor, care garantează supraalimentarea.

În cazul motoarelor pe benzină, atingerea unor performanțe similare este mai dificilă. Cu toate acestea, modelele noi de mașini pe benzină dispun de motoare turbo speciale, care pot să genereze performanțe comparabile. Cu mențiunea că au nevoie de un consum mai mare de combustibil, comparativ cu alternativele pe motorină, pentru a genera aceleași rezultate.

Cuplul motor. Cuplu motor. Cum diferă în funcție de tipul de motorizare

Există și un al treilea caz, respectiv cel reprezentat de modelele de mașini electrice. Acestea generează o capacitate optimă de deplasare, cuplul fiind instant la motorul electric. Ca valoare, cuplul unui motor electric este similar cu cel al motoarelor pe motorină, depășind, de regulă, 230 Nm. Mai mult, are și avantajul caracterului silențios.

Ca antreprenor, ai posibilitatea să apelezi la serviciile BusinessLease.ro, inclusiv pe zona de consultanță auto. Specialiștii noștri îți pot oferi cele mai bune sfaturi atunci când vine vorba despre selectarea și gestionarea eficientă a autoturismelor care formează flota firmei tale. Te așteptăm să ne contactezi inclusiv dacă vrei informații despre cum să reduci emisiile de CO2 sau valoarea taxelor de administrare a flotei auto a firmei tale.

Există multe metode prin care să îmbunătățești modul în care afacerea ta se raportează la resursele din categoria auto, iar cunoașterea semnificației unor noțiuni precum cuplul motor îți poate servi drept sprijin. Alege să îți formezi flota auto din mașini de calitate și profită de serviciile noastre, pentru a-ți transforma afacerea în una cu adevărat eficientă, din toate punctele de vedere!

Sursa foto unsplash.com si pexels.com

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.