Posesorii de automobile, indiferent că este vorba despre persoane fizice sau despre persoane juridice, trebuie să plătească anual un impozit către statul român drept contribuție la dezvoltarea sistemului de drumuri publice și pentru plata diverselor servicii ce asigură un trafic corect și sigur. Valoarea impozitului este stabilită anual, acesta variind de la sume relativ mici până la unele însemnate, în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, ce pune în mișcare automobilul.În articolul de mai jos vei afla ce este impozitul auto și cum poți calcula valoarea lui, precum și câteva informații esențiale, despre plata impozitului și despre persoanele exceptate de la această obligație financiară. De asemenea, vei afla răspunsuri la câteva întrebări despre impozitul pe autoturisme. Cuprins
Impozitul auto reprezintă o plată pe care orice proprietar de automobil, cu câteva excepții, trebuie să o facă în fiecare an către stat, in cazul nostru catre statul român. Persoanele interesate în a-și plăti la timp și în mod corect datoriile către statul român trebuie să știe câteva informații necesare. În primul rând, legat de termenul de plată codul fiscal prevede ca acesta să fie plătit în una sau două tranșe, până la 31 martie și 30 septembrie. După depășirea acestor date persoanele care întârzie plata vor plăti pe lângă datoria inițială o penalizare în valoare de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere și o dobândă de 0,02% pentru aceeași perioadă de timp. Valoarea impozitului auto este stabilită de către statul român în funcție de capacitatea cilindrică a motoarelor. Regula de bază este în această privință că impozitul este mai mare cu cât capacitatea cilindrică este într-o clasă superioară. Pentru mașinile cu motoare de putere mică sumele sunt relativ accesibile, pornind de la câteva zeci de lei, iar pentru motoarele cu capacități cilindrice de peste 3000 de cm cubi, sumele ajungând la valori destul de însemnate, de peste 5 sau chiar 6 mii de lei pe an.
Impozitul anual poate fi plătit prin numeroase mijloace, fie direct la ghișeu, la administrațiile financiare, fie online prin intermediul site-urilor puse la dispoziție de statul român. Există chiar și instituții bancare care oferă acest serviciu către cetățeni. De menționat este faptul că persoanele ce plătesc impozitul anterior datei limită li se va face o reducere destul de însemnată de la prețul inițial. Codul fiscal prevede în articolul 469 câteva categorii de automobile care sunt scutite de la plata acestui impozit auto:
O situație specială este legată de autovehiculele deținute în leasing. În mod obișnuit firmele care utilizează mașini in leasing financiar au în sarcină plata impozitului auto, în schimb cele deținute în leasing operațional au plata impozitului suportată de către firma de leasing. În concluzie, persoanele fizice și cele juridice trebuie să cunoască amănuntele legate de plata impozitului auto către stat pentru a evita apariția unor situații nedorite, în care să datoreze dobânzi și penalizări suplimentare sau sa fie in imposibilitatea de a vinde o masina sau un alt bun supus impozitarii de catre statul roman si pentru care este necesar obtinerea unei vize din partea autoritatii financiare competente . Surse foto: shutterstock.com
Care este criteriul în funcție de care se stabilește valoarea impozitului auto?Valoarea impozitului auto se stabilește în funcție de capacitatea cilindrică a motorului ce pune în mișcare autovehiculul. Ce dobânzi și penalizări se plătesc în cazul întârzierii plății impozitului auto către stat?În cazul în care se întârzie cu plata impozitului peste limita prevăzută în lege, se vor plăti sume suplimentare în valoare de 0,03% pe zi, din care penalizarea reprezintă 0,01%, iar dobânda 0.02 % pe zi. Cine plătește impozitul auto în cazul mașinilor achiziționate prin leasing operațional?În cazul mașinilor achiziționate prin leasingul operațional plata impozitului către stat cade în grija firmei de leasing.