COMPUS DE
Monica Dona
19.4.2023
No items found.

Infuzie de capital: ce este aceasta și care sunt avantajele acesteia în domeniul leasing-ului operațional?

Luând în considerare vremurile incerte pe care le trăim, orice antreprenor urmărește să aibă cât mai multe lichidități, pregătindu-se astfel pentru orice tip de scenariu negativ. Indiferent dacă o companie generează - sau nu - venit, un lucru rămâne întotdeauna constant: scadența facturilor. Utilitățile, furnizorii, serviciile de contabilitate sunt doar câteva dintre plățile pe care nu le putem amâna foarte mult timp.

În funcție de stadiul companiei tale, fie că vorbim de un start-up, fie că vorbim de o companie cu vechime, procesul de infuzie de capital poate fi soluția pentru dezvoltarea uniformă a business-ului tău.

Dacă acesta este un subiect de interes pentru tine, citește rândurile ce urmează pentru a afla ce înseamnă infuzie de capital și cum poate aduce aceasta beneficii companiei tale.

Cuprins:

Ce înseamnă infuzia de capital?

Plecând de la definiția financiară, infuzia de capital presupune procesul prin care un start-up primește fonduri din partea unor investitori, în schimbul returnării investitei împreună cu o dobânda generoasă sau în schimbul unui procent din companie.

Alt exemplu de infuzie de capital îl reprezintă alocarea de fonduri unui departament sau segment care nu generează profit în cadrul companiei. Fondurile, de obicei, provin din profitul generat cu alte segmente ale aceleiaşi companii. De asemenea, un investitor poate avea un interes de a se asocia cu entitatea juridică și de a-i oferi fondurile necesare dezvoltării segmentului neprofitabil, cu scopul de a primi un procent din venitul net al acesteia.

Exista însă modalități prin care poţi “injecta” compania cu lichidități, fără să renunţi la procente din capitalurile proprii şi fără a plăti o dobândă consistentă către un investitor. Astfel, soluția este serviciul de sales & lease-back.

Infuzia de capital - Cu ce te ajută serviciul de sale și lease-back?

În primul rând, este necesar să înțelegem structura bunurilor pe care le deține business-ul tău sau în termeni de contabilitate, “activele”.

Activele sunt de două feluri:

  • circulante (sau mobile) – reprezintă bunurile și valorile care sunt deținute pe termen scurt de către societate. Asigură finanțarea curentă a activității acesteia (exemple: casa și conturile bancare ale societății, creanțe, investiții pe termen scurt etc.)
  • imobilizate (fixe) – reprezintă bunurile și valorile care sunt folosite de către companie pe termen lung, de obicei mai mult de un an calendaristic, ca de exemplu, terenul și clădirea în care îți desfășori activitatea sau flota de autoturisme.

În contextul de management al flotei de autoturisme deținute de către business-uri, serviciile de sale&lease-back devin din ce în ce mai populare pe teritoriul României. În căutarea mai multor metode de optimizare a costurilor companiei, sale & lease-back poate fi una dintre cele mai eficiente metode.

Ce presupune acest lucru? Dumneavoastră vindeți flota către un anumit cumpărător(sale), iar acesta o returnează sub formă de leasing operațional (leaseback). Sunt două contracte care se desfășoară concomitent.

Beneficiile sale & leaseback:

  • Beneficiați de infuzia de capital rezultată din vânzarea flotei, care vă poate ajuta în dezvoltarea business-ului propriu. Fie că e vorba de extinderea companiei, investiții financiare sau o plasă de siguranță pentru sezonul mai puțin profitabil, infuzia de capital este binevenită. Deblocați, astfel, activele fixe, transformându-le în capital.
  • Administrarea flotei devine problema cumpărătorului, eliberându-vă astfel de responsabilitatea proprietății.
  • Vânzarea flotei către cumpărător se poate realiza la prețul agreat de ambele părți, iar rata de leasing operațional poate fi calculată astfel încât să fie un efort financiar foarte ușor de susținut de către compania ta.
  • Șoferii societății tale nu sunt impactați. Continuă să își folosească autoturismele în mod obișnuit. Singura diferență este că orice problema legată de buna funcționare a autoturismelor intră în responsabilitatea cumpărătorului.
  • Ai în continuare beneficii fiscale, întrucât rata stabilită în contractul de leasing operațional (leaseback) intră în categoria cheltuielilor lunare ale societății juridice.

În concluzie, serviciul de sale & leaseback crește considerabil rata de profitabilitate a business-ului tău, prin infuzie de capital, menține vehiculele la nivel optim de funcționare, în mod constant, prin pachetele complete de management al flotei. De asemenea, este o bună metodă de a actualiza periodic bunuri care au un grad ridicat de depreciere.

Sursa foto: Unsplash.com

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.