15.3.2023
No items found.

Întreținere mașină electrică – află cât de simplu este să ai grijă de mașina ta

Cererea și oferta din piață pentru mașinile electrice este din ce în ce mai mare, așa că dacă faci parte din această categorie ar trebui să știi și cum se face mentenanța unei mașini electrice, astfel încât să te poți bucura de achiziția (sau achizițiile) făcută pentru cât mai mult timp posibil, fie că ai cumpărat cash, prin leasing operațional sau orice alt tip de credit. În acest articol îți vom oferi sfaturi practice referitoare la procesul de întreținere mașină electrică.

Nu sunt multe lucruri de care trebuie să ții cont sau pe care ar trebui să le faci pentru ca mașinata electrică să fie într-o stare perfectă pentru o perioadă îndelungată. În fapt, credem că lista de bune practici pentru întreținerea unei mașini electrice este cu mult mai simplă decât în cazul mașinilor clasice, care funcționează pe bază de combustibil. Citește în continuare articolul nostru pentru a afla cum să întreții o mașină electrică.

Întreținerea mașinii electrice – motor, plăcuțe de frână și baterie

Când vine vorba despre mentenanța pentru o mașină electrică, cea mai importantă parte de care trebuie să ai grijă este motorul. De altfel, este și una dintre componentele esențiale ale unei mașini electrice. Mentenanța motorului este mult mai simplă decât în cazul unei mașini care funcționează cu un motor cu combustie, ceea ce înseamnă că nu mai este cazul să verifici uleiul sau filtrele de combustibil și să le înlocuiești dacă este cazul. Cu alte cuvinte, îți recomandăm să mergi cu regularitate la revizii, astfel încât să poți fi la curent cu eventualele probleme care pot apărea. Este vital să acționezi încă din stare incipientă în cazul în care apar defecțiuni, ca să nu afectezi și alte elemente sau chiar durata de viață a mașinii.

În al doilea rând, un alt factor la care ar trebui să fii atent este reprezentat de sistemul de frânare. După cum bine știi deja, la mașinile electrice întâlnim frânarea regenerativă, ceea ce este un avantaj mai ales pentru starea și buna funcționare în timp a plăcuțelor de frână. Studiile efectuate până acum au ajuns la concluzia că la o mașină electrică este necesar să schimbi plăcuțele de frână mult mai rar decât la o mașină clasică pe combustibil (chiar și de până la două ori). Acest lucru se datorează faptul că atunci când frânezi, de fapt încarci mașina, deoarece energia cinetică se transformă în electricitate. O altă bună practică de care ai putea ține cont pentru „salvarea” plăcuțelor de frână este să nu conduci la viteze foarte mari pentru că, pe lângă faptul că afectezi durata de viață a bateriei, vei forța și frânarea.

Un alt element pe care trebuie să îl ții sub observație este bateria mașinii. Durata de viață a bateriei, la fel ca în cazul tuturor dispozitivelor inteligente, este afectatăde frecvența încărcărilor. Cu alte cuvinte, nu este deloc recomandat să îți încarci prea des mașina electrică, mai ales atunci când chiar nu este cazul. De asemenea, nu este indicată nici supraîncărcarea. Trebuie să știi că mașina va funcționa fără probleme chiar și dacă o încarci de fiecare dată până la 80% (așa este și recomandat, de altfel). Important este să fii atent la procentul și autonomia bateriei, astfel încât să nu ajungă nici în situația de a avea un procent foarte mic. În plus, nu te sfătuim să o lași pe zero pentru mai multe zile pentru că și acest lucru îi afectează buna funcționare. Timpul maxim admis pentru această situație este de cel mult 12-14 zile.

Mentenanța mașinii electrice – sfaturi practice

De fiecare dată când te gândești la ce ai putea face pentru a-ți întreține corect mașina electrică, te poți gândi la cum ai proceda cu gadgeturile preferate care funcționează pe același principiu (cu o baterie care trebuie reîncărcată la o anumită perioadă de timp). Spre exemplu, nu este recomandat să parchezi mașina într-un loc foarte însorit pentru o perioadă lungă de timp, mai ales pe timp de vară. Bateria se supraîncălzește și, după sesiuni repetate de stat sub razele puternice ale soarelui, își pierde semnificativ din performanță.

Dacă plănuiești să pleci într-o vacanță, iar mașina rămâne acasă, asigură-te că o lași într-un loc acoperit (de preferat) și că setezi ca funcția de încărcare să meargă doar până la 50% (cu încărcătorul conectat non-stop). Astfel, eviți și supraîncărcarea, și descărcarea completă. De asemenea, tot la acest capitol intră și micile încărcări repetate. Încearcă să nu îți pui mașina electrică la încărcat de foarte multe ori în decurs de o zi, spre exemplu. Încărcările mici și dese nu fac decât să afecteze durata de viață a bateriei.

Cu toate acestea, trebuie să știi că și în cazul mașinilor electrice se aplică unele reguli de mentenanță pe care le-ai folosit (sau încă le folosești) la mașinile cu motorcu combustie. Spre exemplu, și aici trebuie să verifici nivelul lichidului de răcire, să schimbi anvelopele între ele după o perioadă de timp și să mergi imediat la service în cazul în care ți se pare că ceva nu este în regulă sau că nu funcționează în parametri.

Sperăm că ți-au fost utile aceste informații și că de acum înainte vei ști cum să întreții o mașină electrică într-o stare perfectă de funcționare chiar și după mult timp după ce ai făcut achiziția. În cazul în care nu deții încă o astfel de mașină, însă ai vrea să afli cum se conduce, poți opta pentru închiriere unei mașini electrice.

 

Sursă foto: freepik.com

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.