COMPUS DE
Monica Dona
9.5.2023
No items found.

Lege pentru leasing - ce trebuie să știţi înainte de a alege un contract

lege-leasing-legislatie-romania

Există diferite tipuri de contracte și aranjamente de leasing și pentru a putea alege care este cel mai potrivit pentru nevoile dvs., este important să cunoaşteţi care sunt acestea și, implicit, care este legea leasing-ului.

Este logic să luaţi în considerare toate variantele pentru a vedea care este cea mai potrivită pentru afacerea dvs., circumstanțele particulare și bunul/ bunurile pe care doriţi le achiziţionaţi.

În acest articol veţi afla informații pe scurt despre tipurile principale de contracte de leasing, precum și informații utile cu privire la legea leasing-ului.

Legea leasing-ului - Tipuri de leasing

Cele trei tipuri principale de leasing sunt leasingul financiar, leasingul operațional și închirierea prin contract.

Leasing financiar

Leasingul financiar înseamnă o închiriere pe termen lung, de obicei trei ani sau mai multi ani, pentru care se plăteşte o rată nominală având la finalul contractului optiunea de a achizitona bunul prin plata valorii reziduale stabilită contractual.

Practic, societatea de leasing recuperează costul integral al echipamentului, plus taxele aferente, pe perioada contractuală.

Deși în această situație nu deţineţi echipamentul, sunteţi responsabil pentru întreținerea și asigurarea acestuia. Trebuie să afișaţi activul închiriat în bilanț ca element de capital sau un element care a fost cumpărat de companie.

De asemenea, contractele de leasing financiar de peste șapte ani și, în unele cazuri, de peste cinci ani, sunt cunoscute sub denumirea de “leasing-uri de finanțare pe termen lung”, în baza cărora puteți solicita alocații de capital ca și cum ați fi cumpărat activul definitiv.

Însă, pentru îndrumări detaliate cu privire la impozite și leasing, vă invităm să ne contactaţi la unuol dintre numerele afişate în pagina contact și apelând la serviciul nostru de consultanță.

lege leasing 2

Leasing operațional

Dacă aveţi în vedere un contract de leasing operațional, reţineţi următoarele aspecte:

  • este util dacă nu aveţi nevoie de echipament pe toată durata de viață a acestuia,
  • societatea de leasing este responsabilă de întreținere și asigurare,
  • nu trebuie să arătați activul în bilanţ.

Contract de închiriere

Închirierea prin contract este adesea folosită pentru mașinile de companie și:

  • compania de leasing își asumă o anumită responsabilitate pentru management și întreținere, cum ar fi reparații și service,
  • nu trebuie să arătați activul în bilanţ.

Acum că aveţi nişte informații minime despre ce tipuri de leasing există, este important să cunoaşteţi cum funcționează legea unui contract de leasing.

Legea pentru contractele de leasing - Legislația în vigoare pentru un contract de leasing

lege leasing 1

Cel mai simplu, puteţi căuta pe internet mai multe informații despre “lege leasing”, cum ar fi ART. 29 - Contracte de leasing din Codul Fiscal 2022 actualizat, CAP. II - Calculul rezultatului fiscal.

Spre exemplu, în cazul leasingului financiar, dvs. ca beneficiar sunteţi considerat din punct de vedere fiscal proprietar, în timp ce, în cazul leasingului operaţional, locatorul are această calitate.

Totodată, următorul articol vorbește despre amortizare. Potrivit art. 28., amortizarea unui bun “care face obiectul unui contract de leasing se face de către utilizator, în cazul leasingului financiar, şi de către locator, în cazul leasingului operaţional (...)”.

De asemenea, în cazul unui contract de leasing financiar utilizatorul va deduce dobânda, iar în situația leasingului operaţional locatarul deduce chiria, adică rata de leasing.

Mai mult de atât, este important să ştiţi că există niste excepții pentru contribuabilii care aplică reglementările contabile conforme cu standardele internaţionale de raportare financiară, la tot ce puteţi afla despre legea leasingului.

Cel mai important este să discutaţi cu un contabil despre leasingul operațional cu privire la ce tipuri de cheltuieli sunt deductibile.

De exemplu, cu privire la perioada de utilizare în sistem de leasing a bunului, contractele de leasing operațional sunt considerate o formă de finanțare în afara bilanțului.

Aceasta înseamnă că un activ închiriat și pasivele asociate, adică plățile viitoare ale chiriei, nu sunt incluse în bilanțul unei companii.

Din punct de vedere istoric, contractele de leasing operațional au permis societăților comerciale să împiedice înregistrările de active și pasive în bilanțurile lor, menținând astfel coeficientul datorie/ capital propriu scăzut.

Pentru a fi clasificat ca leasing operațional, leasingul trebuie să îndeplinească anumite cerințe conform principiilor contabile general acceptate care îl scutesc de a fi înregistrat ca leasing de capital.

În acest sens recomandăm consultarea informaţiilor minine necesare pentru realizarea unui contract de leasing, conform Legii 99/1999.

Sursa Foto: Pexels.com

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.