În fiecare an, când se apropie sezonul rece, toți șoferii se văd nevoiți să-și pregătească mașina, iar unul dintre lucrurile pe care trebuie să le facă este schimbarea cauciucurilor cu cele de iarnă. Acestea sunt foarte importante atât pentru siguranța participanților la trafic, riscul de accident fiind diminuat, cât și pentru eficiența și funcționarea mașinii.
Printre conducătorii auto s-a înrădăcinat ideea că anvelopele de iarnă se folosesc pentru o anumită perioadă din an, începând cu 1 noiembrie, dar oare legea ce zice? Tu știi?
Dacă vrei să afli mai multe despre regimul cauciucurilor de iarnă așa cum este acesta reglementat de legislația în vigoare, Business Lease ți-a pregătit un rezumat cu cele mai importante informații:
Cuprins
Actul normativ din România care se referă la cauciucurile de iarnă, deși te-ai aștepta să fie Codul Rutier, nu este acesta. Este vorba, în schimb, de Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care a fost modificată și completată cu anumite prevederi legate de anvelopelede iarnă în anul 2011, moment de la care s-a instituit și obligația montării acestora pe timpul sezonului rece.
Ordonanța menționată nu folosește noțiunea de cauciucuri de iarnă, ci pe cea de anvelope de iarnă. Potrivit definiției, acestea sunt anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor și ale remorcilor acestora, precum și montarea lor. Despre cum să le recunoști vei găsi informații în secțiunea următoare.
Așadar, introducerea acestor prevederi rezidă din legislația Uniunii Europene, care este aplicabilă tuturor statelor membre, inclusiv României.
Legea nu prevede expres schimbarea cauciucurilor, însă sancționează circulația pe drumurile acoperite de zăpadă fără astfel de anvelope.
Potrivit art. 102 alin. (1), pct. 28 din OUG 195/2002, constituie contravenție „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă […]” . În plus, în cazul autovehiculelor de marfă de peste 3,5 tone și al celor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaun, există și obligativitatea montării pe roți a lanțurilor sau altor echipamente antiderapante certificate.
Săvârșirea contravenției se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, și anume cu un număr de puncte amendă între 9 și 20, dar și cu reținerea certificatului de înmatriculare de către Poliția Rutieră.
Când se pun cauciucurile de iarnă?
Din prevederile de mai sus, rezultă că nu există o anumită perioadă din an în care anvelopele de iarnă trebuie montate. Conform legii, în momentul în care drumurile sunt acoperite de zăpada, polei sau gheața, pe autoturisme trebuie să se regăsească acest echipament, în caz contrar șoferul este pasibil de sancțiunile prevăzute.
Ca atare, data de 1 noiembrie, pe care mulți o consideră ca fiind cea de la care se face trecerea la aceste anvelope, nu are un temei juridic, însă ca moment orientativ este bun, deoarece, începând cu luna noiembrie, nu este surprinzător ca zăpezile și poleiul să-și facă apariția.
Ceea ce trebuie să reții este că din momentul în care drumul s-a acoperit de zăpada, polei sau gheață, nu trebuie să ieși cu mașina fără anvelope de iarnă.
Ce anvelope trebuie să folosești?
Conform Ordonanței 195/2002, anvelopele de iarnă sunt cele omologate în acest sens. Pentru a le recunoaște, trebuie să urmărești ca pe ele să apară simbolul alpin, și anume un munte cu un fulg de nea în interior, acestea fiind acceptate atât în UE cât și în alte țări. De asemenea, sunt acceptate și pneurile cu literele M+S (mud + snow), marcaj definit în legislația UE. Acestea din urmă sunt anvelopele all season, pe care le poți folosi pe tot parcursul anului.
Cele mai recomandate sunt cele cu simbolul alpin, acestea fiind testate pentru condițiile cele mai grele de zăpadă.
Prin urmare, obligația de a monta cauciucuri de iarnă nu este una expresă, ci provine din sancționarea circulației fără acestea. Indiferent de prevederile legislative, trebuie reținut că acest echipament este menit să mențină siguranța în trafic atunci când condițiile meteo sunt mai puțin favorabile.
De ce este bine să montați însă anvelope de iarna chiar dacă nu este zăpadă?
Este important să știțică producătorii de anvelope recomandă în general schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă atunci când temperatura scade sub 6 grade Celsius. Acest lucru deoarece sub această limită anvelopele de vară nu vor mai avea același randament. Având în vedere randamentul scăzut sunt cel puțin câteva aspecte pe care ar trebui să le avem în vedere, și anume:
Sursa foto: Shutterstock.com, Storyblocks.com
Când se pun cauciucurile de iarnă?
Mașinile trebuie să fie prevăzute cu cauciucuri de iarnă oricând drumurile sunt acoperite de zăpadă, gheață sau polei. Data de 1 noiembrie nu este prevăzută expres de lege, dar este un moment bun pentru a lua în calcul schimbarea anvelopelor.
Cauciucuri de iarnă sau all season? Ce să aleg?
Dacă circuli doar în oraș, alternativa anvelopelor all season poate fi potrivită pentru tine, deoarece drumurile sunt de regulă curățate. Însă, dacă obișnuiești să mergi pe drumuri înzăpezite sau cu condiții mai dificile de trafic, ideal este să te orientezi către cauciucuri de iarnă.
Ce se întâmplă dacă ești oprit de Poliția, iar mașina nu este echipată cucauciucuri de iarnă?
Dacă ești oprit de poliție atunci când drumurile sunt acoperite de zăpadă, gheață sau polei, iar mașina nu este echipată cu anvelope de iarnă sau all season, riști să fii amendat și să ți se rețină talonul auto până la momentul în care faci dovada montării cauciucurilor corespunzătoare.