În mod regulat, operatorii economici aleg să externalizeze către furnizori specializați o parte din servicii, în general, pe cele care nu fac obiectul principal al activității lor. Acest lucru este adesea întâlnit și în cazul flotei de mașini, antreprenorii preferând să opteze pentru încheierea de contracte de leasing operațional.Astfel de operațiuni oferă o soluție completă pentru afacere, constând, practic, în închirierea vehiculelor pe termen mediu (de la 12 luni) sau lung (până la 57 de luni) și includerea unei întregi game de servicii de management al flotei de mașini.Dacă te gândești să închei un astfel de contract și îți dorești să înțelegi mai bine cum funcționează și, mai ales, cum arată monografia leasingului operațional auto, poți citi în continuare cele mai importante aspecte.Cuprins:
Cadrul general de reglementare a operațiunilor de leasing îl reprezintă Ordonanța nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing. Conform acestuia, operațiunile de leasing sunt cele “în care o parte, denumită locator, se angajează la indicația unei alte părți, denumită utilizator, să cumpere de la un terț și să confere folosința și posesia unui bun mobil sau imobil, în scopul exploatării sale comerciale sau pentru consumul final.” Contractul de leasingul operațional este definit de art. 7, pct. 8 din Codul fiscal prin trimitere la contractul de leasing financiar ca fiind “orice contract de leasing încheiat între locator și locatar, care transferă locatarului riscurile și beneficiile dreptului de proprietate, mai puțin riscul de valorificare a bunului la valoarea reziduală, și care nu îndeplinește niciuna dintre condițiile prevăzute la pct. 7 lit. b) - e); riscul de valorificare a bunului la valoarea reziduală există atunci când opțiunea de cumpărare nu este exercitată la începutul contractului sau când contractul de leasing prevede expres restituirea bunului la momentul expirării contractului”. Astfel, din prevederile de mai sus, reies următoarele caracteristici ale contractului de leasing operațional auto:
În cazul leasingului operațional, utilizatorul este obligat să evidențieze în contabilitate doar o cheltuială cu privire la vehiculele luate în folosință. Mai exact, ratele lunare plătite de locatarul-utilizator se vor înregistra ca și costuri privind chiria, în baza facturii emise de compania de leasing.
Orice alte cheltuieli ce pot fi întreprinse cu vehiculele, se înregistrează în conturile specifice.Cum mașinile nu sunt în proprietatea utilizatorului, nu se vor face înregistrări cu cheltuieli privind amortizarea. În schimb, primirea în gestiunea a mijlocului de transport se înregistrează extrabilanțier, în Debit cont 8031 “Imobilizări corporale primite cu chirie sau în baza altor contacte similare” și în Debit cont 8036 “Redevențe, locații de gestiune și alte datorii similare”.În cazul achiziționării bunului la finalul contractului, aceasta se înregistrează ca o achiziție de mijloc fix nou.În ceea ce privește monografia contabilă a leasingului operațional la locator, acesta este cel care va trece mașinile ca active în evidențele contabile și va suporta amortizarea.
Tratamentul fiscal aplicabil serviciilor de leasing operațional la utilizator diferă funcție de modul de utilizare a mașinilor.
Astfel, indiferent de modul în care un mijloc de transport este deținut (închiriere, leasing financiar sau operațional, comodat, cumpărare etc.), atât cheltuielile efectuate în legătură cu acesta (impozite locale, asigurare obligatorie, chirie, reparații, dobânzi, comisioane etc.), cât și TVA-ul aferent sunt deductibile după cum urmează:
În concluzie, contractele de leasing operațional se adresează acelor antreprenori care nu vor să-și facă griji cu privire la flota de mașini, dorind ca acest serviciu să fie furnizat sub forma unui pachet complet de către companii specializate în domeniu, timp în care ei își pot îndrepta toată atenția către businessul lor.Sursa foto: pexels.com
Cum știu ce tip de leasing este potrivit pentru mine? Dacă la finalul contractului dorești să păstrezi mașina, atunci leasingul financiar ar putea fi alegerea mai bună. Dacă nu dorești să fii proprietar, ci ești interesant de utilizarea vehiculului și de o schimbare rapidă a acestuia cu unul mai performant la finalul contractului, ar trebui să iei în considerare leasingul operațional.Cum înregistrez în contabilitate mașinile luate în leasing operațional?Obligația de a înregistra în contabilitate activele revine persoanei care deține proprietatea. În cazul leasingului operațional, această persoană este compania de leasing. Tu vei înregistra doar cheltuielile cu chiria.Pot achiziționa automobilul la finalul contractului de leasing operațional? În funcție de înțelegerea dintre părți, există și posibilitatea de a achiziționa automobilul la finalul contractului.