Multe dintre afacerile ce își desfășoară activitatea în România au nevoie de o flotă de mașini pentru a putea duce la bun sfârșit diferite proiecte. Fie că este vorba de doar 10 automobile, fie de sute de mașini diverse, prezența lor este esențială pentru atingerea țintelor de profit. Dintre metodele disponibile pentru organizarea unei astfel de flote se remarcă leasingul operațional, datorită numeroaselor avantaje oferite antreprenorilor ce apelează la această formă de închiriere pe termen variabil a unor mașini și utilaje diverse. Printre aceste beneficii se află și posibilitatea prelungirii contractului inițial peste perioada agreată, prin aplicarea procedurii de prelungire a leasingului operațional.
În articolul de mai jos, antreprenorii ce doresc să-și dezvolte afacerea prin crearea unei flote de mașini pusă la punct și bine manageriată vor găsi informații utile despre leasingul operațional și despre modalitatea corectă de prelungire a contractului, în cazul în care se dorește continuarea colaborării cu firma de leasing.
Leasingul operațional este o formă de închiriere a unui număr variabil de autoturisme sau alte tipuri de mașini. Această variantă se deosebește de închirierea clasică prin mai multe elemente. În primul rând, este vorba de posibilitatea apelării la această soluție pentru o perioadă mult mai mare de timp, luni sau chiar ani de zile, iar, în al doilea rând, de preluare de către firma ce pune la dispoziție mașinile a întregului proces de management al flotei. Astfel, clientul scapă de grija încheierii asigurărilor de tip RCA sau a celor CASCO, de achiziționarea rovinietei, de trecerea prin eventualele revizii sau reparații. Un alt element binevenit este și cel al asigurării asistenței rutiere, tot de către firma de leasing.
Durata de valabilitate a unui contract de acest tip este variabilă, în funcție de interesele clienților, existând totuși o limită inferioară și una superioară. Majoritatea clienților apelează la varianta încheierii unui contract de leasing operațional pentru o perioadă de luni. După finalizarea termenului, mașina se la firma de leasing, sau există posibilitatea prelungirii contractului de leasing operațional.
Prelungirea contractului de leasing operațional poate fi făcută cu ușurință în cazul în care clientul este mulțumit de modul în care s-a desfășurat relația de afaceri cu firma de leasing și are nevoie de autovehicul pentru o perioadă de timp. Mai mult de atât, prin modificarea termenilor înțelegerii este posibil ca noile prevederi să fie și mai avantajoase, firmele ce oferă astfel de servicii fiind interesate de continuarea relațiilor contractuale.
În ceea ce privește durata de prelungire a valabilității contractului, aceasta poate fi variabilă. În majoritatea cazurilor prelungirea se poate face fără probleme, până la atingerea limitei legale de luni în total. După această perioadă, este necesară încheierea unui nou contract de leasing operațional.
Pentru modificarea și prelungirea unui contract de leasing operațional este necesară parcurgerea următorilor pași:
● Dacă se identifică oportunitatea prelungirii valabilității contractului deja încheiat, primul pas ar trebui să fie contactarea companiei de leasing, fie direct, fie printr-un email. În acest mod, se vor obține informațiile necesare continuării demersului;
● Al doilea pas este pus la punct împreună cu reprezentanții companiei de leasing, prin efectuarea unei evaluări a stării tehnice a autovehiculelor în vederea stabilirii gradului de uzură și prezența unor defecțiuni majore, dacă este cazul;
● Al treilea pas este reprezentat de negocierea termenilor de prelungire, putându-se obține chiar și anumite reduceri semnificative, legate de valoarea ratelor lunare plătite în viitor;
● Ultima etapă este cea a semnării noului contract ce cuprinde termenii agreați în timpul negocierii anterioare, urmată de posibilitatea continuării folosirii flotei de mașini până la atingerea termenului acceptat.
O atenție suplimentară trebuie avută, după prelungirea contractului, în legătură cu acei noi termeni prevăzuți în noul contract, ce nu fuseseră menționați în cel anterior. De exemplu, este posibil ca firma de leasing să solicite verificări tehnice suplimentare pentru a se asigura că autovehiculele pot fi folosite în siguranță, fără a pune în pericol viața utilizatorilor sau bunurile transportate.
În concluzie, prelungirea contractului de leasing operațional este o bună oportunitate de a continua o relație contractuală avantajoasă cu o firmă de leasing și de a folosi în continuare flota de mașini în vederea atingerii obiectivelor de afaceri.
Surse foto: unsplash.com, freepik.com