[caption id="attachment_13368" align="alignnone" width="1950"]
Sistem start stop[/caption]Un autoturism de ultimă generație poate arăta diferit de la un pasionat de mașini la altul, dar aproape toți șoferii pot fi de acord în privința unui aspect: prin tehnologiile integrate, un astfel de autoturism trebuie să asigure un consum economic și un confort maximizat. Producătorii de automobile se întrec în prezent în livrarea autoturismelor care reduc emisiile și facilitează reducerea consumului de carburant, iar în această direcție, sistemul start-stop merită mai multă atenție. Sistemele start-stop sunt extrem de practice în mediul urban, unde șoferii se confruntă zi de zi cu staționări dese și prelungite care generează o cantitate semnificativă de emisii nocive și consumă inutil carburant. Sistemul start-stop a fost conceput să răspundă acestor probleme, iar astăzi este întâlnit în numeroase forme. Marea majoritate a masinilor livrate in zilele noastre prezintă sisteme start-stop integrate din fabrică. Cuprins:
Pentru cei prinși zi de zi în trafic, dar și pentru afacerile născute din pasiunea pentru autoturisme, sistemul start-stop poate fi o salvare, atât pentru buget, cât și pentru mediu. Tehnologia se pretează perfect mașinilor personale, dar poate oferi un ajutor real și în cazul firmelor care vor să-și externalizeze serviciile printr-un leasing operațional. Această tehnologie a ajuns să fie destul de populară și prin reglementările ce au în vedere protecția mediului, dar este la fel de atractivă și pentru cei care vor un consum economic, iar schimbarea nu implică trecerea de la un vehicul standard la unul hybrid, deoarece sistemul start-stop preteaza unei game variate de autoturisme.
Sistemul start-stop vine în întâmpinarea problemelor legate de consumul inutil înregistrat în cazul staționărilor dese și oferă o soluție care încurajează un consum redus de combustibil pe termen lung. Sistemele de start-stop au atins o dezvoltare amplă în ultimii ani și pot fi regăsite sub numeroase tipuri. Există sisteme care necesită alternatoare reversibile, sisteme care operează alături de alternatoare care alimentează bateria și recuperează energia și sisteme cu senzori care se axează pe controlul demarorului prin unitatea de management. Cum funcționează o mașină cu un sistem start-stop? În timpul staționării, senzorii semnalează oprirea și trimit semnale spre sistemul motorului. Propulsorul este oprit, însă conexiunea cu acumulatorul va fi păstrată. Propulsorul va fi repornit odată ce ambreiajul este atins. Pentru o funcționare optimă, este nevoie de asigurarea unor condiții elementare precum închiderea capotei, respectarea unei viteze corespunzătoare, menținerea unei temperaturi scăzute a motorului, și furnizarea corespunzătoare a energiei electrice printr-un acumulator care se menține în parametri optimi. Toate aceste condiții sunt extrem de importante în funcționarea sistemului start-stop, alături de unitatea de management a motorului.
Cel mai relevant avantaj al sistemului start-stop este de departe consumul eficient de carburant. În oraș, un astfel de sistem este o salvare în zilele marcate de un trafic intens și coloane de mașini în care rămâi blocat cel puțin o oră. Sistemul start-stop nu este o salvare doar pentru șoferii individuali, ci și pentru cei care dețin flote sau afaceri pornite din pasiunea pentru mașini. Consumul economic poate surprinde atât șoferii care dețin vehicule personale și poate produce o schimbare semnificativă în rândul firmelor care și-au externalizat serviciile printr-un serviciu de leasing operațional. Prin urmărirea vehiculelor cu sisteme economice, costurile ajung să fie mult mai reduse, iar un calculator de leasing poate oferi o imagine de ansamblu asupra tuturor costurilor și reducerilor aplicate mașinilor care integrează tehnologii moderne. Tehnologia start-stop vine în rezolvarea problemei consumului inutil de carburant și are un rol foarte important și în reducerea emisiilor nocive, prin urmare, fiecare șofer se poate gândi la un upgrade. Tehnologiile start-stop oferă o gamă abundentă de beneficii, inclusiv în sfera măsurilor eco-friendly menite să reducă poluarea. Prin reducerea emisiilor nocive și prin diminuarea consumului de carburant, sistemele start-stop sunt urmărite nu doar de cei care urmăresc un consum redus, ci și în reglementările ce au în vedere protecția mediului. Sistemul start-stop, adoptat la scară largă, poate reduce emisiile de carbon cu până la 8%, iar beneficiile nu au în vedere doar protecția mediului ci și sporirea eficienței și îmbunătățirea experienței. Este bine de știut că pentru un șofer, confortul la volan nu va fi afectat de tehnologia start-stop. În timp ce modul start-stop este activat, celelalte sisteme precum sistemul multimedia sau climatizarea continuă să funcționeze. Sistemul start-stop oprește motorul în timpul staționării, dar celelalte sisteme vor fi alimentate în continuare și vor opera cu ajutorul bateriei. Repornirea motorului va avea loc imediat ce ambreiajul va fi ridicat.
În rândul dezavantajelor, uzura componentelor poate fi problematică. Pe fondul opririlor frecvente, în timp, unele componente pot fi afectate, se pot uza mai ușor. Totuși această situație este tipică sistemelor start-stop mai vechi, astăzi vehiculele cu sisteme start-stop integrate sunt concepute să optimizeze inclusiv partea de uzură, oricât de solicitante ar fi opririle dese. Un alt dezavantaj îl constituie lipsa de familiarizare a șoferilor cu sistemele start-stop. Pentru început, unii șoferi pot simți un disconfort ridicat pe fondul opririlor dese și nu toți se pot obișnui de pe-o zi pe alta. Totuși dezavantajele sunt prea reduse pentru a evita un sistem care ajută și la atingerea unui consum inteligent și contribuie deopotrivă la reducerea amprentei de carbon. În cele din urmă, deși nu se înscrie în rândul celor mai recente inovații și are un istoric mai bogat, tehnologia start-stop poate aduce inovația în viața oricărui șofer prins des în traficul urban. Pentru cei care locuiesc în oraș, cât și pentru cei care dețin un business din zona auto, sistemele start-stop prezintă o gamă atractivă de beneficii, iar tranziția este cât se poate de facilă. Sursa foto: Unsplash.com