O mașină este un atu foarte important pentru orice afacere, iar majoritatea se concentrează pe utilizarea vehiculelor, acordând sume consistente pentru achiziționarea și mentenanța acestora. Totuși, efortul lor, din punct de vedere financiar, ar trebui să fie cât mai bine optimizat, iar din acest motiv profesioniștii în afaceri au implementat TCO – Total Cost of Ownership, cunoscut și sub numele de Costul Total de Proprietate. TCO poate fi considerat ca fiind taxa lunară plătită pentru mașină, care include toate costurile, nu doar prețul de achiziție. În acest articol vei putea regăsi mai multe informații esențiale despre Total Cost of Ownership care te vor ajuta să obții profituri mai bune pentru afacerea ta, așadar urmărește-l până la final.
TCO este suma pe care o persoană ce deține o afacere care include închirierea și utilizarea mașinilor trebuie să o plătească în fiecare lună. Pe lângă banii aferenți achiziției, există costuri care includ întreținerea, salariile șoferilor sau costurile combustibilului.
O analiză a Costului Total de Proprietate poate genera rezultate uimitoare care pot reduce costurile în acest sens. Spre exemplu, costurile combustibilului constituie aproximativ 20% din TCO și se pot realiza economii semnificative atunci când sunt aplicate reduceri. În plus, reparațiile, întreținerea și cauciucurile pot reprezenta aproximativ 10% din totalul plății lunare, așa că poți economisi semnificativ și în acest caz. Printre factorii care constau în valoarea TCO se află impozitele și taxele virate statului sau asigurările, dar costul de amortizare al unui vehicul, în special, s-a dovedit a fi aproape jumătate din valoarea sa după primul an de utilizare. Pe scurt, TCO este mai important decât prețul de achiziție al mașinii. Achizițiile ar trebui să se bazeze pe costul total de proprietate, nu pe prețul mașinii. De exemplu, mașinile care funcționează pe baza energiei electrice costă mai mult, dar consumă mai puțin în timp, datorită prețului combustibilului care este mai mic, a taxelor și asigurărilor mai ieftine și întreținerii mai ușoare.
Un leasing operațional reprezintă un contract de închiriere, între un deținător al unei afaceri ce funcționează pe baza utilizării autovehiculelor, iar odată ce perioada contractului expiră, mașinile respective nu pot fi achiziționate, la fel ca în cazul leasingului financiar. Contractele de leasing operațional sunt mult mai stricte decât cele de leasing financiar. Clienții de leasing operațional sunt nevoiți să aleagă de la început o desfășurare prestabilită a contractului. Trebuie să declare în mod concret kilometrajul efectuat pe parcursul închirierii autoturismului, reparațiile efectuate și termenul exact al contractului. În comparație, clienții de leasing financiar au o flexibilitate mai mare, putând alege în mod liber numărul de kilometri, având la dispoziție varianta de a încheia contractul după 12 luni.
O soluție pe care o poate folosi oricine pentru exploatarea conceptului de Total Cost of Ownership este externalizarea unui serviciu de leasing operațional. Acest proces este livrat de o companie specializată în acest domeniu, care înțelege exact ce înseamnă TCO și cum poate fi optimizat în cel mai bun mod posibil. Ceea ce ar trebui să știe o companie este că atunci când folosești o mașină achiziționată în leasing operațional, plătești doar pentru o anumită perioadă de timp și nu-ți faci griji pentru costurile neașteptate de defecțiuni, taxe și impozite crescute etc.
Leasing-ul operațional a căpătat notorietate în timp pe piața românească, cu precădere în ultimii ani, iar importanța conceptului este dată de marile companii internaționale care operează în țară, bazându-se, în cea mai mare parte, pe această soluție ingenioasă de minimizare a cheltuielilor. Angajarea unei companii specializate în leasing operațional este o modalitate sigură de a economisi bani, deoarece experții știu ce metode sunt disponibile pentru a reduce costul total și Costul Total de Proprietate al fiecărui vehicul.
În concluzie, aproape fiecare companie mare deține sau are nevoie de propriul parc de vehicule și poate apela cu încredere la această soluție modernă și economică, mai exact leasing-ul operațional, care este larg răspândită în Europa de Vest. În acest fel, cu toate că acest lucru presupune o infuzie de capital la început pentru demararea acestei proceduri, costurile se vor micșora de-a lungul timpului.
Dacă ești antreprenor și deții sau plănuiești să-ți deschizi o afacere care implică utilizarea autovehiculelor, cea mai bună soluție este, fără doar și poate, Costul Total de Proprietate. Astfel, nu vei fi luat prin surprindere de apariția unor eventuale cheltuieli neprevăzute generate de defecțiunile tehnice ale mașinilor.
Sursa foto: shutterstock.com