Vi s-a întâmplat vreodată să evitați un accident în ultimul moment pentru că nu ați văzut în oglinzi mașina care se apropie cu viteză? De vină în astfel de situații este unghiul mort. Dacă nu vă luați măsuri suplimentare de siguranță și nu verificați dacă în această zonă aparent invizibilă nu se află alte vehicule, obiecte sau pietoni, riscul de producere a accidentelor este destul de mare.
Dacă nu ați mai auzit de acest termen până acum și vă întrebați ce este unghiul mort, acesta este definit ca zona din jurul vehiculului în care nu poți vedea prin intermediul oglinzilor retrovizoare sau a celor laterale. Deși unghiul mort variază în funcție de tipul mașinii, dar și de poziția șoferului în mașină, în general, zonele cele mai comune sunt cele din spate și de pe laturile din dreapta și stânga ale mașinii. Acest punct mort al mașinii nu dispare nici măcar când oglinzile sunt reglate corect, tocmai din acest motiv este necesară prudența.
Conștientizarea importanței oglinzii și a unghiului mort în timpul călătoriilor cu mașina contribuie la un condus defensiv și la prevenirea accidentelor. Riscul de producere al accidentelor în trafic este mai mare în timpul schimbării benzii de circulație sau a manevrelor de depășire – în astfel de situații, alte mașini, motocicliști sau pietoni care se află în unghiul mort pot fi în pericol.
Unele mașini sunt echipate cu sisteme de avertizare pentru unghiul mort al oglinzii. Aceste tehnologii identifică obiectele sau vehiculele aflate în acest punct mort și avertizează șoferul atunci când există un risc mare de coliziune. Verificarea unghiului mort în timpul condusului vă ajută să acționați proactiv pentru a proteja restul participanților la trafic, dar și pietonii. Atenția constantă la unghiul mort în timpul manevrelor poate face diferența într-o călătorie sigură și una periculoasă.
Verificarea punctului mort al mașinii este un lucru predat și în cadrul școlii de șoferi, fiind un element de siguranță extrem de important. Dacă toți șoferii din trafic ar fi atenți la acest aspect, numărul de accidente rutiere ar fi mult mai mic.
Regulile de siguranță vă ajută să ajungeți cu bine la destinație. Dacă vreți să aveți parte doar de călătorii în condiții de siguranță, ar fi bine să respectați recomandările de mai jos:
În concluzie, verificarea unghiului mort constant în timpul condusului vă ajută să reduceți riscul de accidente. Dacă job-ul implică condusul zilnic, cu atât mai mult ar trebui să vă luați măsuri de siguranță suplimentare pentru a vă asigura că nu veți fi implicat în niciun incident și veți ajunge în regulă la sediul companiei de fiecare dată. Condusul defensiv este cea mai bună metodă de prevenție – în acest fel veți fi mereu pregătit pentru situații neprevăzute.
Sursă foto: freepik.com